Svartsyn och trevligheter

”ALLTID VARA GLAD.

En positiv attityd har blivit vår tids ideologi. Hur kul är det?”

bild-12 kopia 4Min vän läser rubriken och puffen på studenttidningens förstasida. Så nickar han igenkännande för sig själv. För han är ordentligt irriterad på alla överdrivna ”positivister”, liksom allt snack om att lycka är ett aktivt val, bara en fråga om inställning.

Han spyr galla över folk som har såååå myyyyysigt med familjen eller i goda vänners lag, Folk som är underbart glada och tacksamma över allt och har fantastiskt trevligt jämt.

I alla fall enligt den bild de ger på Facebook.

Man har inte roligare än man gör sig – den slutsatsen dras i ett gammalt talesätt.

Min specielle vän och jag har mycket kul ihop, skrattar en massa. Men inte för att vi är positiva, tvärtom.  Vi har ofta samma sorts ironiska eller svarta humor. Och det är just när vi frossar i negativism som vi har som roligast. Vi garvar åt dråpligheter och livets fula spratt, raljerar över påklistrade smajl, show off- och prettobeteende,.

Festmåltiden är snyggt upplagd, FB-vännerna har satt sig till bords och ler mot mobilkameran, placerade framför utsikten de betalar dyrt för varje månad. Bildtext: ”Fredagsmys i gott sällskap, livskvalitet! Trevlig helg på er alla, finaste, fina vänner. Ta vara på varann! Snart är sommaren här!”

Vi ifrågasätter hur roligt de har… egentligen. Och så läser vi texten under bilden en gång till, högt och med överdrivet smetigt tonfall.

Sen skrattar vi tills vi nästan kiknar – utan att vara ett dugg avundsjuka. Faktiskt.

En reaktion på “Svartsyn och trevligheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *